Eğitim Süresi : İngilizce Hazırlık + 4 yıl
Dünyada özellikle 1980´li yıllardan sonra, endüstriyel ürünlerin tasarım ve üretiminde köklü değişiklikler meydana gelmiştir. Hızla gelişen teknoloji ve sürekli değişen pazar koşulları, daha ekonomik ve kaliteli ürünler isterken; müşteri beklentileri ise daha esnek ve çok işlevli ürünler yönünde gelişmiştir. Müşterilerin hızla değişen istekleri ve yoğun pazar rekabeti sonucu, ürün ömürleri çok kısalmıştır. Böylesine çetin koşullar karşısında alışılmış tasarım ve imalat teknolojileri yetersiz kalmış, bu ihtiyacı gidermek üzere yeni kavram ve yöntemler doğmuştur. Bunlardan biri de endüstriyel otomasyon kavramıdır. Endüstriyel otomasyon kavramı, özellikle tasarım felsefesini ve mühendislik eğitimini etkilemiş, endüstriyel teknoloji üretimi ve mühendislik eğitiminde önemli değişikliklere neden olmuştur. Robot teknolojisinin her alanda yaygın şekilde kullanıldığı günümüzde, endüstriyel otomasyon, teknolojinin bir gereği hatta zorunluluğudur.
Ülkemizde, Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri alanında öğretim programlarının hazırlanarak eğitimine başlanması, sektörde ihtiyacı hissedilen ve yıllar geçtikçe daha da fazla hissedilecek olan nitelikli insan gücü sıkıntısını giderecek önemli bir girişimdir.
Endüstriyel otomasyon teknolojileri alanından mezun olan veya sertifika alan öğrenciler, seçtikleri dalda/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda, makine, otomotiv, tekstil, gemi otomasyonu, savunma sanayi, plastik, tıp elektroniği, uçak, enerji, iletişim, petrokimya, sektörlerin de çalışabilir.
Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri Alanımızdaki Dallar
Mekatronik Dalı
Tanımı:
Endüstride otomatik üretim yapan makinelerin bakımı, onarımı, programlanması ve temel olarak imalatını yapmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı:
Endüstride otomatik üretim yapan makinelerin bakımı, onarımı, programlanması ve temel olarak imalatını yapma yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmektir.
Endüstriyel Otomasyon TeknolojileriAlanındaki Atölye ve Derslikler
Fabrika Otomasyon
Otomasyondaki gelişmeler ile artık bir tek operatör, üretim hattı veya bir fabrikadaki üretimi bir kontrol paneli ile takip edebilmektedir. Fabrika otomasyon sistemleri ile üretim, sevkiyat , kalite kontrol , mal kabul , depo gibi fabrika içi departmanlar ve fabrika genelinin yönetimi ile anlık olarak bilgi alması sağlanmaktadır. Bu atölyemizde öğrenciler eğitimlerinin son aşamasında bir fabrika otomasyon sistemi eğitim seti ile bu iş ve işlemlerin nasıl yürütüleceği hakkında eğitim almaktadırlar.
Atölyede ABB IRB120 M2004 robot kollu Festo Eğitim Seti ve Bosch Rexroth 3 Eksen Kartezyen Robot seti İle eğitim verilmektedir.
PLC Atölyesi
PLC Endüstriyel Otomasyon ve Kontrol Sistemleri için tasarlanmış özel bilgisayarlardır. Fabrikaların üretim, depolama vb. hatlarında kullanılan robot veya makinaların kullanılması için gerekli olan PLC 'nin yazılım ve donanım bilgileri,hata , arıza tespiti ve arızalı sistemin düzeltilmesi için gerekli olan bilgiler PLC Atölyesinde anlatılmaktadır.
Atölyede S71200 PLC ile alan öğretmenlerimizin yapmış oldukları 15 adet eğitim seti ile eğitim verilmektedir.
Hidrolik Laboratuvarı
Endüstride çok sık kullanılan hidrolik sistemlerin öğretimi yapılan laboratuvardır. Atölyede 2 adet BOSCH Hidrolik Eğitim Seti DS4 kullanılmaktadır.
Ardışık Kontrol Atölyesi
Yine endüstride çokça karşılaşılan pnömatik sistemlerin öğretimi yapılan atölyedir. Atölyede 2 adet BOSCH Pnömatik Eğitim Seti DS3 kullanılmaktadır.
Dijital Elektronik Laboratuvarı
Temel Dijital Elektronik eğitimi için kullanılan atölyedir. 8 adet Dijital Uygulamalar Eğitim Seti KZ4 ile uygulama eğitimleri yapılmaktadır.
Elektrik – Elektronik Atölyeleri
Temel Elektrik- Elektronik eğitimi için kullanılan atölyedir. Atölyemizde 6 adet Teko Elektronik eğitim setleri ile eğitim verilmektedir.
Bilgisayar Laboratuvarı
Robot teknolojilerinde sıkça kullanılan mikrodenetleyiciler eğitimi ve yine bilgisayar üzerinden kontrol edilen sistemler için gerekli olan eğitimin verildiği laboratuvardır. Laboratuvarda bulunan 16 adet bilgisayar ile ardunio eğitimi verilmektedir.