Eğitim Süresi : İngilizce Hazırlık + 4 yıl
Ülkemizde motorlu taşıtlar sektörü ana ve yan sanayileri ile birlikte ülke ekonomisine özellikle istihdam düzeyinde önemli katkılar sağlamaktadır. Motorlu Araçlar Teknolojisi Alanı ülkenin otomotiv sektörüne öncelikle ana eleman ihtiyacını karşılamak sonrasında ön lisans ve lisans eğitimlerine hazırlayıp yetkinliği ve becerisi yüksek donanımlı öğrencileri gelecek için yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
Motorlu Araçlar Teknolojisi Alanında; Otomotiv Elektromekanik ve Otomotiv Boya Teknolojisi dalları bulunmaktadır.
Motorlu Araçlar Teknolojisi Alanımızdaki Dallar
Otomotiv Elektromekanik Dalı
Otomotiv elektromekanikerinin sahip olması gereken otomotiv üzerinde mekanik, elektrik ve elektronik aksamlarının bakım ve onarımlarını yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Motorlu araçlar teknolojisi alanında otomotiv elektromekanikerliği mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
Otomotiv Boya Dalı
Motorlu araçlar teknolojisi alanında otomotiv boyacılığı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
Elektrikli Araç Dalı
Motorlu araçlar teknolojisi alanında elektrikli araçlar ile ilgili mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
Dal ile ilgili geniş bilgi>>
Motorlu Araçlar Teknolojisi Alanındaki Atölyeler
Benzin ve Dizel Motorları Atölyesi
Benzinli ve dizel motorların çalışma prensibi, parçaları, sökülmesi ve takılmasında dikkat edilmesi gereken noktalar konusunda uygulamalı eğitim verilmektedir. Atölyede 4 adet çalışma masası, 2 adet orta yük rafı, 2 adet dolap,4 adet benzinli motor, 1 adet 220 V ile çalışan benzinli motor ve vites kutusu kesiti, 1adet yarım Fluence, 2 adet içerisi dolu takım arabası, Motor sökme takma ile ilgili çeşitli aletler bulunmaktadır.
Hareket Kontrol ve Güç Aktarma Organları Atölyesi
Araçların hareket ve kontrolünü içeren(vites kutusu, direksiyon sistemi,fren sistemi v.b.)sistemlerin çalışma prensibi parçaları, sökülmesi ve takılmasında dikkat edilmesi gereken noktalar konusunda uygulamalı eğitim verilmektedir.Bu atölye aynı zamanda araçları bakım onarım, arıza bulma ve diagnos konusunda işlemlerin yapıldığı atölyedir.
Atölyede 2 adet çalışma masası, 2 adet orta yük rafı, 2 adet dolap, 1 Adet Benzinli ve Dizel araç emisyon ölçme kitli motor test cihazı, 1 adet 3 tonluk elektrikli otomobil lifti, 1 adet klima dolum cihazı, 1 adet havalı yağ boşaltma tankı, 1 adet 1 tonluk seyyar vinç, 1 adet 10 tonluk hidrolik pres, 1 adet L84 Megane benzinli araç, 1 Adet clio benzinli araç, bakım onarım ile ilgili aletler bulunmaktadır.
Otomotiv Elektriği ve Elektroniği Atölyesi
Otomotiv elektriği ve elektroniği, sistemin elemanları (Akü, marş motoru, alternatör, aydınlatma ve uyarı sistemleri, kablo tesisatı v.b.)çalışma prensibi parçaları, sökülmesi ve takılmasında dikkat edilmesi gereken noktalar konusunda uygulamalı eğitim verilmektedir.
Atölyede 1adet çalışma masası, 1 adet orta yük rafı, 2 adet dolap, 1adet yarım clio, otomotiv sensörleri ile ilgili deney seti, temel elektrik-elektronik ile ilgili eğitim seti, videoskop cihazı, motor sökme takma ile ilgili çeşitli aletler bulunmaktadır.
Temel Mekanik ve Robot Atölyesi
El tesviyeciliği gibi metal malzeme üzerinden talaş kaldırma, delme, çürütme, eğeleme gibi işlemleri ve otomotiv sektöründe kullanılan basit robot uygulamaları konusunda uygulamalı eğitim verilmektedir.
Atölyede 3 Adet mengeneli altıgen çalışma masası, 1 adet orta yük rafı, 1 adet dolap, tesviyecilik ile ilgili aletler. Temel robot uygulaması yapmak için robot kiti, 3 adet çizgi izleyen robot, basit robot malzemeleri, çeşitli sensörler bulunmaktadır.
Otomotiv Boya Atölyesi
Otomotiv boyacısının sahip olması gereken, gövde yüzeyleri üzerinde boya ve boya sonrası işlemleri yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Atölyede Boya fırını, İnfared boya kurutucusu, toz emişli zımpara makinesi, boya tabancası yıkama makinesi, boya hazırlama ünitesi, boya ve astar tabancaları, parça boyama aparatları, boyayı bozmadan düzeltme aparatları, vakumlu çektirme aparatları bulunmaktadır.